"de Koormaten": nieuw mannenkoor in Schaffen


 

 

Uit het koor Ma Cantare is een mannenkoor ontstaan. Omdat alle leden vrienden zijn, noemen ze zich “de Koormaten”.

 

Met veel inzet en mooie klanken luisteren ze elke 4de zondag van de maand de zondagsmis op in de parochie van Schaffen, onder de bezielende leiding van

Leon Op de Beeck.Drijvende krachten achter "de Koormaten"


Leon

Op de Beeck

 

werd ruim 70 jaar geleden in een muzikale familie geboren te Heist-op-den-Berg (Goor). Kreeg in zijn kindertijd  privéles van wijlen Lode Dieltiens, studeerde later aan het Hoger Interdiocesaan Instituut voor Kerkmuziek te Mechelen (Lemmensinstituut) en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. 

Zijn professionele carrière beëindigde hij, na een loopbaan van zowat 40 jaar, als leraar en coördinator aan de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord.

In het verleden was Leon de stuwende en bezielende kracht van een swingende

”The Dixie Creeck Jazzband” en gedurende ruim 35 jaar de leider van het bekende 8-koppige dansorkest “I Trovati”, waarbij zijn doordringende, heldere en erg diepe basstem uit “Im Tiefen Keller” in het geheugen van velen is gegrift.  

Sinds zijn op pensioenstelling houdt Leon zich op muzikaal vlak vooral bezig als repetitor en begeleider bij enkele koren zoals  Ma Cantare, Vocale@hoc, het kleinere  Onze-Lieve-Vrouwkoor te Diest en nu ook "de Koormaten" uit Schaffen.

Voor zijn geliefde koren schrijft  hij wel eens gewaardeerde liedbewerkingen.

Vandaag is Leon nog steeds de gewaardeerde pianist van “The Mighty Big Band”. Leon is tevens orgelist  in verscheidene kerken van groot-Diest.

Menig vooraanstaand koor of orkest doet wel eens beroep op zijn geoefende basstem of op zijn rijke ervaring als pianobegeleider.

Als componist van het stadslied “Diest, mijn stad” op tekst van Marcel Van Passel kreeg Leon heel wat erkenning. 

In 2016 werd hij geëerd door de cultuurraad van Diest en overhandigden deze hem de Cultuurpenning van de stad Diest. 


Jan

Thomassen 

 

heeft altijd graag gezongen. Thuis in de kerk in Opglabbeek, daarna in het knapenkoor bij de Montfortanen in Rotselaar. Later in de studentenclub in Leuven en bij het koor “Adelante Zingt”  op zijn werkplek het Revalidatie-centrum Adelante (Hoensbroek, Ndl).

Woonachtig in Maasmechelen volgde hij dictie en solozang aan de muziekacademie van Eisden. Hij zong met de tenoren bij Cantate Maasmechelen en werd erg geïnspireerd door dirigente Marie-Rose Van Gerven. Veel van haar tips gebruikte hij dankbaar bij het dirigeren van het parochiaal zangkoor Sint-Caecilia van Leut.

Vanaf zijn pensioenleeftijd liet Jan de Limburgse Kempen en het Maasland achter zich om dichter bij de kinderen te vestigen (2013).

Woonachtig in Schaffen, sloten Jan en zijn vrouw Marijke zich zeer snel aan bij het koor Ma Cantare.  Ze leerden er veel vrienden kennen. 

Nu stond hij met Leon Op de Beeck mee aan de wieg van "de Koormaten" en coördineert hij samen met Leon de werking van dit mannenkoor.